Vincent Van Gogh – Mord eller självmord? – ”Debunking Van Gogh” – YT-Videoserie +20 timmar

Hur dog egentligen Van Gogh? Var det verkligen mord eller självmord? Och vad ledde i sådana fall upp till den legendariske konstnärens död? Vi vet att han dog genom ett skott och att de flesta hävdar att det var ett självmord. Men kan han ha blivit mördad? Vad pekar för och emot? Är det verkligen så enkelt som många beskriver händelseförloppet?

Nick van der Leek är utbildad jurist och bästsäljande författare, mest känd för ett hundratal böcker om olika mord och mordfall. Han är också populär som Youtuber i genren True Crime. Av kännare av just den här genren kallas han av fansen för ”The Most Authentic Voice in True Crime”. Har man lyssnat och tittat lite på olika liknande Youtube-kanaler så borde man förstå varför.

Men Nick är inte bara expert på mordfall och juridik, han är även konstkännare och har skrivit en del artiklar om konst och konstnärer. Till konstvärlden och åt de som är intresserade av just modernism och den här ”moderna” tiden, har Nick gett en riktigt fin gåva. Han har nämligen skapat en över 20 timmar lång serie videoserie som behandlar tiden före Vincent Van Goghs död och vad som ledde till konstnärens död. Personligen gillar jag Nicks lågmälda, seriösa ton. Hans videor är överlag extremt detaljerade. Han vilar gärna på detaljer och berättar om detaljerna i detalj. Genom enbart längden på videoserien förstår du nog att så är fallet även här.

Videorna är otroligt spännande om man gillar konsthistoria och modern historia. Det är en djupdykning i Van Goghs relationer med vänner familj och andra. Du får ta del av brevväxlingar och en hel del annat som gör berättelsen om Vincent Van Goghs sista tid mycket komplicerad, tragisk och fascinerande.

(Tips: Nick har även gjort flera intressanta videor om Alec Baldwin och dödsolyckan vid inspelningen av Rust. Du hittar dom naturligtvis i samma Youtube-kanal.)

 

 

 

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *