Modernismen

Paul Cézanne – 645 målningar (Video)

Paul Cézanne (född 19 januari 1839, död 22 oktober 1906) sägs vara fadern till modern konst och inspirerade en rad andra konstnärer som exempelvis Picasso. Cézanne intar en därför en speciell plats i modern konsthistoria. Trots att han refuserades av konstvärlden i början av sin karriär hade han ett stort inflytande på många konstnärer. Hånad under sin livstid är hans målningar idag bland de dyraste på den globala marknaden.

Historien om Paul CÉZANNEs anslutning till denna speciella plats i modern konsthistoria är långt ifrån linjär. Det började med misslyckande i hans antagningsprov till konsthögskolan. Det var år 1861 och Cézanne hade redan börjat på vägen som så småningom skulle åstadkomma en radikal förändring av västerländskt måleri. Han hade redan övergett sin ungdoms klassiska stil och började hävda sin egen. Denna skapelseperiod anses numera vara den första i en karriär som konsthistoriker brukar dela i tre. Två år senare avvisades en av hans målningar på Salon Officiel i Paris.

Edouard Manet led samma öde med sin Déjeuner sur l’herbe, idag en av Musée d’Orsays mest prestigefyllda ägodelar. När saker och ting visade sig blev dessa avslag möjligheter eftersom Napoleon III 1863 godkände den första Salon des Refusés som gjorde det möjligt för alla konstnärer utanför den ”officiella smaken” att träffas och utbyta idéer, inklusive flera genier som helt revolutionerade måleriet under de följande åren.

Här kan du ta del av hela 645 målningar skapade av Paul Cézanne, en konstnär som har en alldeles speciell plats i Modernismen:

Exit mobile version